Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

Ryzák Tammy Ray stál v koňské dražbě 92 tisíc

V Anglii, Německu i Francii jsou nákupy dostihových šampionů na dražbách běžnou záležitostí. Včera se tradice dražení koní vrátila po třiceti letech do Čech - na pardubické závodiště. Budoucí majitelé pozorně sledují předváděné koně. Teď je nerušte -za chvíli si tady možná koupí budoucí hvězdu dostihové stáje.
Do předvadiště vchází roční ryzák. Jeho původ zaujme nejednoho koňaře. „Má silný krk a na ročka je až moc vyvinutý,“ hodnotí tichým hlasem hosté ze Slovenska. Cena přesto roste.
V této chvíli by vás byť i jen jemné zvednutí ruky mohlo přijít pěkně draho. „Pán má zájem? Příště to bude za dražených 65 tisíc,“ upozorňuje nepozorného dražitele, který se jen protahoval, licitátor Martin Cáp.
Na částce 66 tisíc rozhodně zvedá ruku a přihazuje Jaroslav Votava z Ostrova u Lanškrouna. O koně však mají zájem i další kupci. Trenér od Lanškrouna ale koně rozhodně chce, a přihazuje tak dlouho, dokud má mezi dražiteli soupeře.
Na částce 92 tisíc korun s ním už nikdo nesoupeří. Silný ryzák Tammy Ray se bude stěhovat. „Prostě se mi líbí, mám pět klisniček, chtěl jsem i hřebce. Teď se musí pořádně nažrat, je hubený. Pak dostane sedlo. Začne běhat na rovinách, třeba to dotáhne i do Českého derby,“ řekl nový majitel prvního prodaného koně pardubické dražby. 

MF Dnes