Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

DN 6/2012: Největší zájem byl o levné koně

Pět let od svého založení dokázala Středoevropská dražba anglického plnokrevníka obhájit své pevné místo v českém turfu, i když jubilejní ročník na závodišti Pardubice nepřinesl rekordy v počtu prodaných koní, nejvyšší ceně ani v celkovém obratu. Pořadatelé Janda Bloodstock a Dostihový spolek ale dokázali zvládnout termínovou kolizi s rovinovým dostihovým dnem a dosud nejsvižnější dražbou v pětileté historii s přehledem splnit časový limit necelých 2,5 hodiny. Dražilo se tentokrát na pískovém kolbišti blíže hlavnímu vchodu, kupci měli k dispozici dvě velké tribuny. 

Podobně jako v předchozích letech byl opět nejsilnější zájem o nejlevnější kategorii koní, ať už pro další využití v dostihovém provozu včetně toho překážkového, nebo pro jezdecký sport a rekreační účely. Nejlevnějším koněm dražby byl za nejnižší možnou cenu 5000 korun někdejší vítěz II. kategorie Daily Bet. 

dailybet.jpg
Lot č. 5: Daily Bet

Do hranice 40 000 korun našli nové majitele i chovná klisna Střemcha, koně v tréninku Little Tokyo, Quirly, Texalita a překážkář Taminos Love, který vzápětí finišoval čtvrtý v úvodním dostihu pátečního odpoledne. Klisna Beautiful Mandura byla vydražena za 60 000 a Quantera se dostala na 100 000 korun. Z ročků byl prodán český odchovanec Abret, kterého Světla Kořánová vydražila za 35 000 korun. 

Kladívko licitátora ale odkleplo ještě řadu dalších koní, kteří byli svými majiteli koupeni zpět. Někteří prodejci totiž v souladu s dražebními zvyklostmi v zahraničí nabízeli své koně bez rezervních cen a sami se zapojili do dražby, pokud byla nabízená cena podle jejich mínění příliš nízká. Takto byli koupeni zpět například irští ročci z projektu AE Sale. 

K bilanci dražby je pak nutné přičíst také četné koně, kteří byli prodáni před dražbou nebo po ní privátně. "Letošní dražbu proto hodnotíme pozitivně, i když celkový obrat byl tentokrát nižší, než v předchozích letech. Je to pro nás opět motivace, aby byl příští rok ještě kvalitnější katalog nabízených koní s koňmi, kteří by motivovali k účasti nové kupce" řekl spolupořadatel Tomáš Janda. 

pdf-ikona.gif Dražební výsledky 2012