Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

Koně ze Středoevropské dražby se ukazují v dobrém světle

Máme za sebou první dva měsíce sezóny a koním, kteří prošli Středoevropskou dražbou anglického plnokrevníka, se vede velmi dobře. Za tu krátkou dobu zaznamenali nemálo úspěchů.

Klasicky umístění a spousta vítězů

Hned v prvním klasickém dostihu Jarní ceně klisen se na pátém místě umístila Kobi. Jen příčku za ní, na taktéž dotovaném místě, doběhla Brina, která byla na držbě pořízena za pouhých 39.000 korun.

Do sezóny výborně vstoupil Freddie Merc, který v dramatické koncovce vybojoval mílový handicap II. kategorie a jehož rating momentálně zdobí známka 82 kg. Jeho konto vydělaných dotací se tak přehouplo přes částku 200 tisíc, což je několikrát víc, než byla jeho pořizovací hodnota.

Ve II. kategorii uspěla i za 100 tisíc pořízená Waka Laura. Ta dosud startovala především ve Francii, kde se sice dokázala několikrát umístit, ale jejímu naturelu spíše tempovějšího koně tamní styl příliš nesvědčil. Domácímu publiku se představila začátkem května v Mostě, kde táhlým finišem s přehledem udolala soupeře v dostihu na 1400 metrů.

Tehdy se za ní na pátém místě umístil Byskovic, jenž start před tím vyhrál ve Velké Chuchli dostih III. kategorie na 1800 metrů. Naopak sprinterské tratě vyhovují Manhattan Sky, jenž vstoupil do sezóny výhrou v handicapu III. kategorie a naposledy byl v podobném dostihu druhý.

Své první vítězství dokázala pro nové majitele získat na mostecké dráze Texalita. Při svém prvním letošním startu se vítězstvím blýskla i loni na dražbě neprodaná Love Style, která si pro sebe udělala dostih IV. kategorie ve Velké Chuchli, když na trati 1800 metrů se k ní nikdo ani nepřiblížil. Kupci loni neměli zájem ani o CapriiClasa Cafe, které doslova za pár korun odešly neprodány. Ty si to o vítězství rozdaly v Brně a úspěšnější byla druhá jmenovaná, která v následných dvou startech jen těsně prohrála v boji o prvenství v dostizích IV. kategorie. Neztratili se ani další z dražby, kteří sbírají cenná umístění.

Cherwick překážkovou nadějí

Hned v prvním ročníku Středoevropské dražby v Pardubicích byl nabízen Cherwick, ale kupci o něj neprojevili valný zájem. Během několika let se ale z něj stal výborný překážkář, který již loňskou výhrou v Ceně Labe, zařadil mezi steeplerskou špičku. To potvrdil i letos, když při úvodním pardubickém mítinku skončil třetí v Úvodní cross country Koroka (I. kategorie, 4500 m), když v dostihu nesl nejvyšší váhu.

Loni přešel na překážky i Final Flash, který již loňskou sezónu zakončil vítězstvím v bratislavských proutěnkách a další výhru si připsal i na úvod sezóny.

Kupci v Baden Badenu nezaváhali

Loni byl na Středoevropské dražbě ke koupi i roční hřebec po Strategic Prince. Po nabídce 120.000 však odešel neprodán. Letos na jaře se zúčastnil Breeze Up držby v Baden Badenu a svého kupce našel za 13.000 euro, což je přibližně 330.000 korun.