Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

Polobratr Determinacje i ročka z rodiny Aspiranta

Jak již tomu bývá pravidlem, na Středoevropské dražbě anglického plnokrevníka se nabízí své ročky i polský hřebčín SK Moszna. Letos se bude prezentovat dvěma odchovanci.

Ryzák Duke, je polobratrem výborné Determinacje, která především opanovala obě regionální Oaks v Mostě i Bratislavě a ke špičce patřila i jako čtyřletá, kdy skončila druhá ve Velké ceně Slovenska i Zlatém poháru a v konkurenci klisen si připsala Cenu SCHPMDK. Na Středoevropské dražbě již v minulosti byla nabízena její polosestra Daxania, která ale měla do jejího exteriéru daleko. I tak si ale dokázala vyhrát menší dostih. Dle zpráv z hřebčína ale Duke vypadá velmi dobře.

Jeho otcem je Needham’s Fort, který se při jediném startu v USA zranil. Je ale synem vítěze Breeder’s Cup Classic a vynikajícího amerického plemeníka A P Indyho. Matka Call Me Fleat dala kromě něj i Listed vítězku v Irsku Warrior Queen.

Stejného otce má i Aida. Její matkou je u nás dobře známá Adoracja, jejíž syn Adiutant u nás běhá a letos si připsal dvě vítězství na vytrvaleckých distancích a trojkový zásah má na svém kontě i Adela. Je zde ale nutné zvýraznit, že jde především o velmi dobrou překážkovou rodinu. Sama Adoracja má na svém kontě vítězství ve steeplechase, ale výborným steeplerem byl především její bratr Aspirant. Na začátku své kariéry vládnut čtyřletým steeplerům v Itálii a později se přeorientoval na pardubické krosy, když jeho parketou se stala dvoumílová distance, na níž opanoval Memoriál kpt. Rudolfa Poplera. V pozdějších letech mu nevadily ani délky kvalifikací na Velkou pardubickou, když v jedné dokázal i zvítězit. Jejich polobratr Aspen zas po celou kariéru dával přednost rovinám. Na nich bylo jeho největším úspěchem třetí místo v jedničkové Ceně Jockey Clubu ČR.