Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

Dražební noviny 4/2014

Dražební noviny 4/2014

Návrat Napajedel, špičkové Střelice. Katalog slibuje silnou sestavu ročků

Pětatřicet koní obsahuje katalog pro 7. Středoevropskou dražbu anglického plnokrevníka, která se uskuteční v pátek 10. října od 14:00 na závodišti v Pardubicích. K původně uvedeným dvaatřiceti lotům původního katalogu začátkem tohoto týdne přibyli ještě tři dodatečně dohlášení koně v doplňkovém katalogu. Do nabídky přibyl mimo jiné roční hnědák Agricola, syn klasické vítězky Arganty. Podle pořadatele dražby Tomáše Jandy z agentury Janda Bloodstock letos čeká kupce zejména mimořádně silná sestava ročků včetně několika atraktivních zástupců českého chovu. Výborně je ale zastoupena také sekce koní v tréninku v čele s klasickou vítězkou Nidarou.

Kdo jsou podle vás hlavní hvězdy letošní dražby?

Za hlavní hvězdu byl dlouho považován roční syn dvojnásobné vítězky Velké pardubické Registany po německém derby-vítězi Next Desert, bohužel si ale ve výběhu přivodil zranění a v tuto chvíli (neděle, pozn. red.) je pravděpodobné, že zřejmě bude škrtnut. Kvalitní náhradou ale bude dohlášený roček z klasické vítězky Arganty po Sholokhov, polobratr několika špičkových koní. V nabídce jsou i původově velmi zajímaví ročci z Německa, Polska a také českých hřebčínů. Po několika letech se vrací do katalogu odchovanci hřebčína Napajedla, další známý hřebčín Střelice nabízí zřejmě nejlepší ročky, jaké kdy v Pardubicích nabízel. Mezi koňmi v tréninku vyčnívá klasická vítězka Nidara, která je sice nabízena do chovu, ale věřím, že bude pro tuzemské chovatele zajímavá. V neděli byla škrtnuta z chuchelského Memoriálu Harryho Petrlíka, ale šlo jen o zánět v kopytě a je v pořádku, takže by to její účast na dražbě nemělo ovlivnit. Je třeba zmínit také v domácím listed umístěnou Alhaartcu či nadějnou dvouletou Reality Show a několik velmi zajímavých koní pro využití v překážkovém provozu.

Poradil byste potenciálním zájemcům případné tajné tipy nebo černé koně dražby?

Upozornil bych zejména na velmi kvalitní ročky hřebčína Střelice. Dále například dodatečně dohlášenou klisnu z irské dražby, jejíž polobratr stál 82 000 eur a matka dala čtyři koně s ratingy na úrovni našich jedniček, to může být velmi zajímavá nabídka. Černí koně se těžko odhadují předem, pokud člověk nevidí před dražbou, jak vypadají. Určitě se vyplatí dopoledne před dražbou nahlédnout do stájí, které se otevírají od 10:00 a nechat si předvést nabízené koně. Nikdy nelze vyloučit, že exteriérem zaujme kůň, kterého byste si podle původu v katalogu nezaškrtli.

Jak hodnotíte celkovou kvalitu letošního katalogu?

Určitě v ničem nezaostává za dobrým standardem předchozích dražeb. Dokonce si myslím, že část věnovaná ročkům je letos vůbec nejlepší. Samozřejmě se nabídka těžko zpětně porovnává s lety, kdy do Pardubic přijížděli irští ročci, ale přihlášení čeští, němečtí a polští ročci podle mě vzbuzují silná očekávání. U starších koní se vždy vyplatí podrobně prostudovat nabídku, jsou tam opět velmi zajímaví koně pro překážkové dostihy a několik kvalitních koní z rovinových dostihů – takových moc v této fázi sezóny na prodej nebývá. Většina z nich se představila na dráze v uplynulých čtrnácti dnech. A nesmíme zapomenout ani na poslední pilíř pardubických dražeb, koně vhodné pro jezdecký sport a rekreační ježdění za velmi zajímavé ceny.

Co se týká praktických informací, dražba proběhne v obvyklém formátu?

Ano, dražební ring bude tradičně před tribunou, stáje budou otevřeny od deseti hodin dopoledne a samotná dražba pak začne ve čtrnáct hodin. Všechno by mělo probíhat standardně, ani letos diváci neplatí žádné vstupné. Veškeré informace včetně katalogu a doplňkového katalogu s dodatečně dohlášenými koňmi jsou na oficiálním webu www.drazbykoni.cz.

Tipy z katalogu

Lot č. 2            ALHAARTCA (Alhaarth)

Tříletá klisna umístěná v českém listed a několikrát ve Francii, z výborné rodiny.

Lot č. 3            SMAJLÍK (Magnus)

Výborně stavěný valach má jako syn Magnuse a vnuk Rainbows for Life velký překážkový potenciál.

Lot č. 5            NIDARA (Kallisto)

Dcera jedničkové Nana D’Anjou, vítězka klasické Jarní ceny klisen a dalších čtyř dostihů, umístěná v klasických dostizích tří zemí.

Lot č. 6            REALITY SHOW (Tiger Cafe)

Nadějná dvouletá klisna se koncem září umístila v slovenské Ceně zimní královny v Bratislavě.

Lot č. 8            WINROCCO (Shirocco)

Vítěz na rovině, ale jeho otec Shirocco patří k nejnadějnějším otcům překážkářů v Británii a Irsku.

Lot č. 11          OUR LASS (Oratorio)

Dcera výborného Oratoria pochází z jedné z nejlepších rodin v českém chovu, kterou v Napajedlích založila klisna Yokohama a která dala celou řadu jedničkových koní v Česku a na Slovensku.

Lot č. 12          BE JAPE (Jape)

Čtyřnásobný vítěz na překážkách má aktuálně na kontě jedničkové umístění na proutěných překážkách.

Lot č. 13          VISENYA (Tiger Hill)

Poctivá klisna s výbornou aktuální formou je členkou výborné rodiny, jejím polobratrem je Gr.2 vítěz Starlacks.

Lot č. 16          MARUSCHKA (Medician)

Klasicky umístěná tříletá klisna z black-type matky, vyhrála dobře obsazený dvojkový dostih klisen.

Lot č. 17          SHEGERTON (Egerton)

Syn výborného Egertona, který měl v každém z prvních dvou ročníků klasického vítěze. Sám Shegerton pochází z úspěšné rodiny Shercany, Sherenta a Sherarda.

Lot č. 19          CALLEGRA (Egerton)

Dcera Egertona a grupové vítězky na překážkách Call Me Xela, členové rodiny se prosazují na rovině i překážkách.

Lot č. 20          N.N. (Santiago)

Roček z rodiny gr.1 vítěze Novellista je synem nadějného německého plemeníka Santiaga, který zaujal výborným prvním ročníkem.

Lot č. 21          VAXERTON (Egerton)

Další potomek grupového vítěze Egertona patří do tradiční napajedelské rodiny Valencia, která prakticky v každé generaci za posledních 80 let přináší špičkové koně.

Lot č. 24          LORIE (Suteki Shinsukekun)

Dcera jedničkové Lymondky z výborné německé rodiny, kterou u nás reprezentoval třináctinásobný vítěz Lymond. Sestra Lymondky dala v Německu vítěze derby Lucky Speed. 

Lot č. 25          DACOSSE (Ecosse)

Syn polské hvězdy plemeníků Ecosse z výborné rodiny koní jako Da Xian, Dalfors, Dandolo nebo Dawton.

Lot č. 26          KALGERTA (Egerton)

Další dcera Egertona z jedničkové klisny Kala Azar, příslušnice tradiční německé rodiny.

Lot č. 27          RENDY (Next Desert)

Syn fenomenální překážkářky Registany, která již dala v chovu dva jedničkově umístěné potomky. Otcem hřebce je vítěz německého derby Next Desert.

Lot č. 29          CALIOPE (Suteki Shinsukekun)

Dcera jedničkové Crisby, polosestry výborné Carrie, patří do kvalitní kolekce ročků po špičkovém japonském mílaři Suteki Shinsukekun.

Lot č. 31          N.N. (Mamool)

Polobratr v gr.3 umístěného Avantiho po mezinárodně ostříleném Mamoolovi, který si vede velmi slušně v německém chovu.

Lot č. 33          N.N (Bushranger)

Klisna z irska, jejíž polobratr stál loni jako roční 82 000 euro a matka dala čtyři koně s ratingy na úrovni našich jedniček.

Lot č. 34          AGRICOLA (Sholokhov)

Roční hřebec z klasické vítězky Arganty, polobratr několika špičkových koní.