Janda_bg
Zavodiste_bg
Mbroslink_bg

Středoevropská dražba 2016

 Středoevropská dražba anglického plnokrevníka má za sebou sedm ročníků, ten loňský musel být zrušen kvůli nízkému počtu přihlášených koní. Navzdory nelehké situaci na tuzemském trhu pořadatelé napřímili veškeré síly k tomu, aby se osmý ročník mohl uskutečnit letos. Plánovaný termín konání je pátek 7.10. 2016 na závodišti Pardubice, dva dny před vrcholem překážkové sezóny Velkou pardubickou. První uzávěrka přihlášek je v pondělí 29. srpna, druhá o dva týdny později 12. září,“ připomíná pořadatel Tomáš Janda.

 Právě počet přihlášených koní v katalogu rozhodne o tom, zda bude moci pardubická dražba navázat na svou tradici. „Ani po tolika letech bohužel není snadné přesvědčit některé majitele, trenéry a chovatele, že dražba je skutečně koncipována jako služba pro ně, a že je v dnešní době unikátní možností prezentace českého chovu i tuzemského turfu. Přesto zůstáváme optimisty a věříme, že se letos najde dostatek kvalitních koní na prodej,“ shrnuje Janda.

 Hlavní parametry Středoevropské dražby se nemění – znovu se bude jednat o mix dražbu, do níž lze hlásit všechny kategorie plnokrevníků i polokrevníků od odstávčat přes ročky až po koně v tréninku, chovné klisny a plemeníky. Drobnými úpravami prošly dražební podmínky. „Uděláme některé změny v pravidlech tak, aby byl ještě větší tlak na prodej koní přímo v dražebním ringu, tedy před účastníky dražby,“ vysvětluje Janda.

 Ačkoli výsledky posledních ročníků Středoevropské dražby byly proměnlivé a počet koní prodaných přímo v ringu ne vždy odpovídal očekávání dostihové scény, katalog si za sedm let své existence vybudoval dobré renomé. Díky přítomnosti v něm  a související propagaci byli před nebo po dražbě prodaní i mnozí koně, kteří se do samotného ringu buď nedostali, nebo nedosáhli rezervní ceny. Účast na dražbě tak byla úspěšným počinem i pro majitele a chovatele, jejichž koně nebyli prodáni přímo v ringu.

 Dalším pozitivem, které by mělo být zachováno i letos, je různorodost nabídky. Středoevropskou dražbou za dobu její existence prošlo nejen množství známých jmen včetně šampiónů, ale i koně s velmi výhodnými cenami, kteří si následně dokázali na sebe vydělat. Kromě kvalitních dostihových koní jsou v Pardubicích pravidelně k mání i plnokrevníci se zajímavým uplatněním v chovu, jezdeckém sportu nebo za symbolickou cenu pro hobby využití. Dražby v Pardubicích se tak může zúčastnit bez ohledu na své finanční možnosti doslova každý.

Přihlašovací formuláře naleznete v sekci dokumenty zde na webu dražby.